16.5.2024. u 18 sati, Izraelsko veleposlanstvo: Prosvjed - Stop genocidu u Gazi!

Član od
6 ožu 2021
Poruka
7
Što: Prosvjed: Stop genocidu u Gazi!
Kada: 16. svibnja u 18 sati
Gdje: ispred zgrade Veleposlanstva Države Izrael u Zagrebu

Inicijativa za slobodnu Palestinu poziva na prosvjed “Stop genocidu u Gazi” koji će se održati 16. svibnja u 18 sati ispred zgrade Veleposlanstva Države Izrael u Zagrebu.

Direktan povod novom javnom okupljanju je trenutni napad izraelske vojske na Rafah. Prije dva mjeseca je Inicijativa zajedno s građanima i građankama poručila Državi Izrael: Ruke dalje od Rafaha. Zahtjev ostaje isti, uz jasnu osudu genocida nad Palestincima koji traje već više od sedam mjeseci. Istu osudu Inicijativa traži od nove Vlade Republike Hrvatske. “Nedopustiva je dosadašnja politika ignoriranja genocida u Gazi, uvezana u politiku prijateljstva s Izraelom. Posljedica toga je nesprečavanje provedbe genocida, kao i suzdržanost Hrvatske na nedavnom glasanju o članstvu Palestine u UN-u”, poručili su iz Inicijative.

Napominju kako sve države, pa tako i Hrvatska, moraju “poštivati i osigurati poštivanje“ međunarodnog humanitarnog prava u skladu sa Ženevskim konvencijama. Ujedno, sve su države dužne spriječiti i kazniti genocid sukladno Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

“Mi ćemo se okupiti još jednom ispred Veleposlanstva Države Izrael zbog nesankcioniranog i neskrivenog genocida, etničkog čišćenja i namjernog izgladnjivanja djece i odraslih. Prosvjedovat ćemo i zbog mučenja otetih Palestinaca u Gazi i zlostavljanja i ubojstava Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali”, pojasnili su i dodali: “Ukazat ćemo i na nejasnu sudbinu izraelskih taoca i onih palestinskih u izraelskim zatvorima. Naposljetku, prosvjedovat ćemo zbog opstruiranja i odbijanja mirovnih pregovora i zbog zbog svih neistina izraelske vlade koje su u međuvremenu razotkrili izraelski i međunarodni mediji”.

Podsjećamo, najjužniji grad u Gazi, Rafah, koji je dosad uglavnom bilo pošteđen izraelske ofenzive, u međuvremenu je postao grad od 600.000 djece. Na nekoć praznim parcelama i pločnicima osvanuli su krhki šatori i slične nastambe u kojima se za život bori čak 1.5 milijuna Palestinaca i Palestinki svih dobi. Rafah je primio sve one koji su do sada bježali sjeverno niz Pojas Gaze iz jedne napadnute zone u tobožnju sigurnu zonu da bi vrlo brzo nakon toga morali u novi bijeg. “Svi su ti zbjegovi završili u Rafahu koji je, na zgražanje velikog dijela svijeta, već danima i sam mjesto bombardiranja”, izjavili su iz Inicijative.

Dužnosnici UN-a upozoravaju na katastrofu, dok se nižu veliki prosvjedi studenata i studentica u SAD-u, Kanadi, Europi, Aziji, Australiji. Istraživački novinari obilnom argumentacijom ukazuju na brojne masakre i druge ratne zločine, a izraelski intelektualci i aktivisti upozoravaju na najekstremnije političko uređenje i kulminaciju okupacijske politike. Istovremeno, same žrtve dokumentiraju vlastito stradanje i užasne gubitke kako bi svijet izvan Gaze i Palestine imao priliku vlastitim očima vidjeti što se događa.

“S obzirom da Palestinci i Palestinke pokazuju nevjerojatnu snagu i volju za životom, mi ovdje u Hrvatskoj, kao i drugdje, nemamo pravo na očaj. Naprotiv, imamo odgovornost udruživanja sa slobodnim glasovima cijeloga svijeta koji neprestano viču “sloboda Palestini”. Šutnja i okretanje glave na drugu stranu je u svijetu, koji se urušava u genocidu i klimatskoj krizi, mnogo veći rizik od upotrebe vlastitog glasa. Solidarnost je naša obveza, a glas naše oruđe”, zaključili su iz Inicijative.

Srdačan pozdrav!

Kontakt: Marija Mileta, 0911566513
Inicijativa za slobodnu Palestinu
email: inicijativa.slobodna.palestina@gmail.com
 
Back
Top