Zanimljive fotografije i fotoprojekti na koje ste naletjeli

Puky Lee

Active member
Član od
21 tra 2020
Poruka
322
Još prije par mjeseci me zaintrigirao članak na Journalu.
Fotograf je koristio analognu Leica M4 kameru iz 1970., koja radi potpuno mehanički i ne ovisi o baterijama, pa je pouzdana i u hladnim uvjetima. Ručna kontrola ekspozicije zahtijeva iskustvo, a rezultat snimanja vidi se tek nakon razvijanja filma. Za snježnu mećavu odabran je crno-bijeli film Ilford HP5 zbog naglaska na kontrastima, teksturama i siluetama. Zrnati karakter filma, zajedno s gustim snijegom, pojačava dojam atmosfere, hladnoće i zimskih uvjeta
, rezime je na Monitoru.

Dakle, vrijeme, mjesto i odabrana tehnika koja pokazuje kako iskustvom doći do zanimljivih rezultata. Same fotke te zimske idile, ta zrnatost i ovo ostalo spomenuto u cittatu, da ne ponavljam. Sami motivi - priroda, koja je meni pomalo dosadna i već nezanimljiva, ovdje zapravo pokazuje kako je ponekad samo stvar pristupa. Čovjek se odlučio na analogiju i sve ostalo pažljivo isplanirao. Rezultati su fascinantni zapravo. Kad gledam ovo, pomislim si "E, to je već umjetnost".
Matić poljana je i u normalnim uvjetima veoma snažan krajolik, a pod snijegom djeluje zbilja posebno. Prostranost, tišina i povijest tog mjesta stvaraju poseban osjećaj poštovanja. Pokušao sam prenijeti taj kontrast između velike bjeline i elemenata koji je ispunjavaju, poput bala sijena, rubova šume ili travke koja proviruje iz snijega. Htio sam da se osjeti mir, ali i težina prostora.
- kaže autor. Dakle, njemu ta poljana nešto znači, on ju poznaje i inspirativna mu je.
Gorski-kotar-4-scaled.jpg

Gorski-kotar-11-scaled.jpg

Gorski-kotar-10-scaled.jpg

Ovu sam temu zamislio da prokomentiramo malo viđeno, i da svatko stavi nešto na što je naletio, a da mu/joj je zanimljivo.

PetaPixel donosi fotke natječaja koji organizira DJI, vjerojatno najbolji proizvođač komercijalnih dronova za snimanje. Taman da te ponuka na kupnju drona, a vidim da na Avitehu imaju DJI Mini peticu za relativno ok cijenu, taman razmišljam da si uzmem ovaj Ready to fly combo na rate.

Doduše, ne treba ići na Island ili Norvešku, imamo i mi dovoljno svojih dragulja, Plitvice, Rastoke itd.

The-Gate%EE%9A%9B_Filip-Hrebenda-1024x1536.jpg

Smoking-Skull_Daniel-1536x1152.jpeg

Zadnje uređivanje:
Back