Rimčev Verne prvi u Europi pokrenuo uslugu robotaksija. Umjesto vozača za volanom - operater

Puky Lee

Active member
Član od
21 tra 2020
Poruka
322

Usluga je zasad dostupna korisnicima koji su se ranije prijavili na listu čekanja. Oni već sada putem aplikacije mogu rezervirati i platiti autonomne vožnje, koje u početnoj fazi pokrivaju širi centar Zagreba i Zračnu luku. U početnoj fazi koriste se električna vozila opremljena autonomnim sustavom vožnje sedme generacije kineske tvrtke Pony.ai, navode iz Vernea. Vozila prometuju autonomno, ali uz prisutnost obučenih sigurnosnih operatera, dodaju u priopćenju. Usluga će se postupno širiti na ostatak Zagreba, a Verne već pregovara o širenju u 11 gradova diljem Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i Bliskog istoka.

Prenosi Monitor članak s Indexa... Ima li dobrovoljaca, pitaju se tamo. Tko ide, neka nam prvi javi dojmove. Moramo u nečemu biti prvi, pa se Rimac progurao. Ne piše ništa o načinima plaćanja, ali mi se čini da je to tehnički detalj. Bez kartica i aplikacija nikamo. Osobno sam cijelo vrijeme skeptičan i ne privlači me baš. No, budućnost je tu i valja je prihvatiti. Boje li se Uberovci konkurencije? Puno pitanja...

Nedavno sam se vozio Uberom kad smo ostavili auto u praoni. U jednom smjeru nas je vozio mladić, pričao o maloj obiteljskoj pivovari. Natrag nas je pokupio isto ok lik, ali pušio je tijekom vožnje, što mi osobno smeta. No, nisam prigovarao. Robotaksi je dobar za introverte, ovako upoznaš i čuješ zanimljive stvari. Tehnologija nas izolira...

Slušam futuriste (bliske budućnosti) koji kažu da će ljudima biti zabranjeno voziti jer su WAYMO robotaksiji 92% sigurniji, toliko manje udesa ima, od ljudskog vozača. Neće se posjedovati auto, a garaže će se prenamijeniti u dodatne sobe.

Zaboravite logiku i statistiku – u zemlji gdje je gruntovnica svetinja, a ključ od auta produžetak muškosti, ideja o robotaksijima zvuči kao znanstvena fantastika s okusom blasfemije. Hrvat se drži vlasništva žešće nego Thompson mača; nama je "svoj na svome" upisano u DNK, bilo da je riječ o stanu od 30 kvadrata ili rabljenom dizelašu koji troši više živaca nego goriva.

Iskreno? Jedva čekam taj kaos. Hoću vidjeti prosječnog vlasnika "golf četvorke" kako objašnjava algoritmu da se on "samo malo popeo na nogostup da baci smeće". Hoću vidjeti kako se naši ljudi prilagođavaju svijetu u kojem ne posjeduješ ništa, a "voziš" se u sterilnoj kapsuli koja miriše na kliničku čistoću umjesto na "borić" od vanilije.

Možda će nam tada garaže doista postati sobe, pa ćemo napokon imati gdje smjestiti svu tu rodbinu koja dolazi na more. A Waymo? On će samo mirno kliziti kroz zagrebačku maglu, imun na naše psovke, dok mi u pozadini, u svojim novopečenim "garaža-sobama", sanjamo o vremenima kad smo još uvijek imali volan u rukama i vjetar (i miris benzina) u kosi.

Back