Predsjednik Milanović: "I nepravedan mir bolji je od rata"

Perica

Member
Član od
20 velj 2025
Poruka
31
To je Milanović danas rekao tijekom posjeta Sloveniji. Evo cijeli kontekst:

Pregovori dviju sila "možda rezultiraju nepravednim i gorkim mirom, ali taj mir je bolji od rata", naglasio je. "Rat u Ukrajini je rat Rusije i Amerike preko ukrajinske grbače, srca i unutarnjih organa koje im čupaju", nastavio je Milanović pa ustvrdio da će dogovor na kraju biti moguć između tih dviju država a da EU nitko ništa ne pita. "To zvuči jako grubo i ne osjećam se ni dobro ni loše zbog toga, ali idemo prema tome." Index

Smatram takvu izjavu užasnom i sramotnom. Ako se već baš nikako ne želiš petljati u taj rat onda nemoj popovati ni davati izjave koje idu u prilog agresiji i svim budućim agresorima. Oni koji o tome mogu govoriti su samo i isključivo Ukrajinci. Milanović prihvaća suludu "logiku" silnika, da se o kraju rata u Ukrajini uopće niti ne razgovara s njom, već se o tome dogovaraju dva imperijalistička luđaka. Pa mogli su onda Ukrajinci još prvog dana reći evo uzmite to što vas zanima, samo neka je mir i neka nitko ne gine.

Bolje rat nego pakt! Bolje grob nego rob! Pa i Hrvatska je nastala u sličnom ratu i izborila nezavisnost. S druge strane imaš BiH i "gorki mir", a zapravo zamrznuti i rat i život već 30 godina. Nema mira sa zlom, zlo se mora pobijetiti.

Što vi mislite o tome?

Milanović nekad ima baš državničke istupe, a nekad tako blesave, kao ovo. Problem je da mu imponira biti u konfliktu i da je konflikt dokaz da je svoj. Makar bio u konfliktu i sa zdravim razumom. Slovenka mu je pristojno rekla da "ne dijeli u potpunosti njegov stav". Moram naučiti tu frazu. :LOL:

Zadnje uređivanje:
Bolje rat nego pakt! Bolje grob nego rob! Pa i Hrvatska je nastala u sličnom ratu i izborila nezavisnost. S druge strane imaš BiH i "gorki mir", a zapravo zamrznuti i rat i život već 30 godina. Nema mira sa zlom, zlo se mora pobijetiti.

Što vi mislite o tome?
BiH je Frankenstate skrojen da nitko ne bude sretan, ali svi budu taoci. To nije mir, to je politički zatvor s kantonalnim režimom posjeta. A zlo? Zlo se ne pobjeđuje sporazumima, nego udarcima.

Slažem se s Milanovićem tj. ne slažem se s vama. Sve je bolje od rata, ubijanja, mučenja, silovanja, razaranja, ekonomskog siromaštva, zaostajanja pola stoljeća u prošlost, kolektivnih trauma koje neće biti izliječene generacijama. Jednostavno nema opravdanja. Treba biti svjestan u kakvom svijetu živimo i imati mudre i lukave ljude za "diplomatske odnose" i pregovore. Najlakše se posvađati, imati nula socijalne inteligencije i zaratiti, to može svaka budala.

Najlakše se posvađati, imati nula socijalne inteligencije i zaratiti, to može svaka budala.
To bi znacilo da cemo se u ime mira predati svakoj budali s nula socijalne inteligencije tko zapocne osvajacki rat? Mislim da bi se svijet iz stuboka promijenio sutra, djeca bi ti ucila ili cirilicu i ruski ili onu kaligrafiju i kineski

To bi znacilo da cemo se u ime mira predati svakoj budali s nula socijalne inteligencije tko zapocne osvajacki rat? Mislim da bi se svijet iz stuboka promijenio sutra, djeca bi ti ucila ili cirilicu i ruski ili onu kaligrafiju i kineski
Mislim da malo previše pojednostavljeno gledate na situaciju. I da vidite neprijatelja kao neku Sotonu koja nema nikakvog interesa osim osvajanja i da naša djeca postanu njihovog državljanstva. I zato ga treba ubiti i cijeli narod izbrisati s lica Zemlje. Mislim da to uopće nije bio cilj, npr. da Rusi žele da nekakvi Hrvati uče ćirilicu. Nego su imali neke interese u vezi NATOa i Ukrajine, trebalo se o tome pregovarati i naći neki kompromis, pa i popustiti ako vidiš da je trenutno to najpametnije i čekati dok se okolnosti ne promijene pa postaneš moćniji za pregovore. Prije nego je ovoliko ubijeno, silovano izmasakrirano... To bi po meni učinila pametna i mudra osoba.

Peticiju da se predamo norveskoj odma.. sam recite di treba potpisat :zubo:

Mislim da malo previše pojednostavljeno gledate na situaciju. I da vidite neprijatelja kao neku Sotonu koja nema nikakvog interesa osim osvajanja i da naša djeca postanu njihovog državljanstva. I zato ga treba ubiti i cijeli narod izbrisati s lica Zemlje. Mislim da to uopće nije bio cilj, npr. da Rusi žele da nekakvi Hrvati uče ćirilicu. Nego su imali neke interese u vezi NATOa i Ukrajine, trebalo se o tome pregovarati i naći neki kompromis, pa i popustiti ako vidiš da je trenutno to najpametnije i čekati dok se okolnosti ne promijene pa postaneš moćniji za pregovore. Prije nego je ovoliko ubijeno, silovano izmasakrirano... To bi po meni učinila pametna i mudra osoba.
Interes Ukrajine je bil ulazak u NATO, jer im je Rusija vec osvojila dio drzave, pa su trazili nacin da se zastite. Sto Rusi nisu bili diplomatskiji i nisu osvajali ukrajinske teritorije? Ili sto Rusima smeta Ukrajina u NATO-u, pa to je neovisna drzava, sto se oni imaju mijesati, pa nece ih NATO valjda napasti doma. Gdje je Rusima tad bila spremnost na kompromis?

To je ko da zeni koju muz stalno mlati i ljubomorno brani da promoli nos iz kuce kazes - pa sto ti nisi bila diplomatskija i razgovorom s njime to rijesila? Ovako si dobila batine, i sama si kriva koliko i on

Interes Ukrajine je bil ulazak u NATO, jer im je Rusija vec osvojila dio drzave, pa su trazili nacin da se zastite. Sto Rusi nisu bili diplomatskiji i nisu osvajali ukrajinske teritorije? Ili sto Rusima smeta Ukrajina u NATO-u, pa to je neovisna drzava, sto se oni imaju mijesati, pa nece ih NATO valjda napasti doma. Gdje je Rusima tad bila spremnost na kompromis?

To je ko da zeni koju muz stalno mlati i ljubomorno brani da promoli nos iz kuce kazes - pa sto ti nisi bila diplomatskija i razgovorom s njime to rijesila? Ovako si dobila batine, i sama si kriva koliko i on
Upravo radi ovakvog načina razmišljanja dolaze sve gluposti na svijetu, a gdje je drugom spremnost na kompromis, zašto je on dobio čokoladu, a ja nisam, kme kme. Tako je kako je, vidi što netko želi i vidi kako mu možeš pomoći da to ostvari na način koji je najbezbolniji i najjeftiniji za tebe. Ako to nisi savladao, onda ja ne vidim što takvi ljudi imaju voditi državu. Mogli smo vrtićko dijete staviti za predsjednika.
Što se vi i na poslu tako ponašate? Ili ipak razmisliš o posljedicama prije nego pošalješ šefa kvragu, pa i zašutiš ako vidiš da će ti donijeti same štete i ništa koristi. Ili ti je najbitnije nek si ti njemu rekao, pa nek on zna tko si ti i da neće tebi raditi nepravde? Nekako sumnjam.

Nemam pojma kakve veze ima usporedba s tom ženom, ona uvijek može otići, ako slučajno ne može zbog nekog razloga, onda da, pametnije joj je da bude što diplomatskija i udovoljava nasilniku, dok ne smogne načina da ode.

Što se vi i na poslu tako ponašate? Ili ipak razmisliš o posljedicama prije nego pošalješ šefa kvragu, pa i zašutiš ako vidiš da će ti donijeti same štete i ništa koristi.
Rusija nije sef Ukrajini, nego je ukrajinski zlostavljac. Kad zlostavljac prestane zlostavljati, nece biti ni problema ni ratova. Tvoja teorija da zlostavljani mora pognuti glavu u ime mira, je teorija kroz neke roze naocalice.

Dopusti zlocestom susjedu da ti se naseli u tvoju spavacu sobu, i u ime mira budi diplomatska s njim

Kad bi žene bile države, ne bi bilo ratova. Ne, ne, zaboravi tenkove, rakete i invazije – sve bi se rješavalo pasivnom agresijom i duboko zakopanim zamjeranjima starim barem jedno stoljeće.

Granice bi se crtale na temelju toga tko je kome što rekao na svadbi 1998. godine. Međunarodni konflikti? Samo ako neka zemlja slučajno obuče istu haljinu kao druga na UN-ovom summitu.

Diplomatske note bi bile napisane u stilu:
"Ne, nije ništa. Samo ti radi kako misliš da je najbolje."

A hladni rat? To ne bi bio geopolitički sukob svjetskih sila, nego ono kad jedna država "seen-a" drugu na WhatsAppu i onda pet mjeseci odbija komunicirati.

Ali, jedna stvar je sigurna – svijet bi bio čišći, organiziraniji i nitko ne bi smio ostaviti prljavo suđe u sudoperu jer bi nastao međunarodni incident.

Rusija nije sef Ukrajini, nego je ukrajinski zlostavljac. Kad zlostavljac prestane zlostavljati, nece biti ni problema ni ratova. Tvoja teorija da zlostavljani mora pognuti glavu u ime mira, je teorija kroz neke roze naocalice.

Dopusti zlocestom susjedu da ti se naseli u tvoju spavacu sobu, i u ime mira budi diplomatska s njim
A dobro, ne slažemo se. Po meni je svaki rat uzaludno gubljenje nevinih života za neke glupe političare i njihove igre. Ne vidim smisao u tome.

Teško je reći što je bolje jer ništa nije crno/bijelo i uvijek će se naći neki razlog za ili protiv. Ali u ovom konkretnom slučaju, ma zapravo od početka, sve je besmisleno, otegnulo se, milijuni izbjegli, bog te pitaj koliko umrlih, Ukrajina razrušena i zapravo je taoc sukoba između zapada i Rusije. Ne vidim nikakvo rješenje za nastavak ovakvog statusa quo, osim sporazuma i primirja.

Inače, uglavnom sve što Milanović kaže je meni na mjestu 😶

Slažem se sa Milanovićem. I smatram da se svi ljudi kaj su u ratu izgubili brata, sina, sestru, roditelje, dete... bi se isto složili.
Od rata profitiraju samo oni u velikim foteljama, od mira će profitirati obični ljudi.

Back