Now reading

Anderlon

Administrator
Član od
8 velj 2020
Poruka
493
Kad već imamo Now playing (jer svi imaju) onda trebamo imati i Now reading (što imaju rijetki, itko?), tj. što trenutno čitate.
(Uskoro i Now watching, filmovi koje ste pogledali u zadnje vrijeme.)

Zasad samo otvaram temu i bilježim da čitam "Anatomija ljubavi" Helen Fisher, a na preporuku mravac8 na Aktualnom. Tek sam počeo i čini se jako zanimljivo. Kasnije se možda detaljnije osvrnem.

Anatomija ljubavi​

Helen Fisher
Anatomija ljubavi fascinantna je knjiga (prvi put objavljena 1992.) na temu ljubavi i ljubavnih odnosa. Od tada do danas, ugledna atropologinja Helen Fisher provela je revolucionarna ispitivanja na mozgu i koristeći se najnovijim metodama snimanja mozga istražila što se u mozgu događa kada osjećamo požudu, zaljubljenost, privrženost i ljubav. U tim je istraživanjima ispitano više od 80 000 ljudi, a na uzorku više od 30 000 muškaraca i žena prikupljeni su podaci o razmjeni seksi SMS poruka, komunikaciji putem društvenih mreža, neobveznim seksualnim odnosima, prijateljima s povlasticama i drugim suvremenim trendovima udvaranja i braka. Suprotno mnogim pesimističnim razmišljanjima, Helen Fisher uvjerena je kako raznolikost komunikacije u digitalnom dobu potiče umrežavanje i ljubavne veze te predstavlja nov, znanstveno utemeljen i optimističan koncept spore ljubavi.
U ovom modernom, vrhunski stručnom i sveobuhvatnom prikazu obiteljskog života od prapočetaka u Africi pa sve do veza putem društvenih mreža i internetskih stranica, znanstveno su obrađeni svi aspekti ljubavi i ljubavnih veza:
  • ŠTO JE LJUBAV?
  • KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU LJUBAVI I ZALJUBLJENOSTI?
  • JESMO LI UISTINU MONOGAMNI?
  • LJUBAVNO LUDILO I OPSESIVNA STRAST
  • SERIJSKA MONOGAMIJA I TAJNI PRELJUB
  • LJUBAV NA PRVI POGLED
  • SUVREMENI INDIVIDUALIZAM I PRIVLAČNOST SOLIRANJA
  • ULOGA INTERNETA I DRUŠTVENIH MREŽA
  • JE LI OBITELJ UGROŽENA VRSTA?
  • SEKS BUDUĆNOSTI
  • OVISNOST O LJUBAVI
Uz opsežan popis stručne literature te kazalo pojmova i imena, knjiga sadrži izvorni autoričin upitnik za utvrđivanje tipa osobnosti (UPITNIK OSOBNOSTI) i intenziteta zaljubljenosti (SKALA ZALJUBLJENOSTI).

Iz tiska
"Nevjerojatna knjiga koja razotkriva najmističniji i najzagonetniji fenomen ljudskog postojanja... Autoričan optimistični koncept ljubavi i ljubavnih veza oduševljava, inspirira i budi nadu." The Philadelphia Inquirer
"Fascinantna knjiga na temu ljubavi i ljubavnih odnosa." New York Times

Cijena: 21,24 €
Trenutno nedostupno

Zadnje uređivanje:
Ja nikako da krenem s Marquezom u Klubu knjige. Zna mi se dogoditi da imam neki Book overload pa onda opet navalim :D

Ovu sam si i ja zabilježila kad je mravac predložila.

Ja sam brzo ispao iz štosa. No planiram sve što je tamo pročitati, mada imam neki svoj redoslijed s knjigama otprije. Pročitao nedavno Sartrea i njegovu Mučninu. Kao postavlja teze egzistencijalizma, mada se to iz današnje perspektive prije može okarakterizirati depresijom. Tu se lijepo tematski nadovezuje Camusov Stranac, koji je i bolji. Makar, ima zanimljivih stvari i kod Sartrea.

Od idućeg me čeka Meša Selimović i njegov Derviš i smrt. Moram se upoznati s ovdašnjim klasicima. Imam u planu i ja MArqueza, ali prvo Sto godina samoće. Zbog serije, za koju kažu da je dobra. Imam i nešto drugih romana u planu koji su adaptirani u filmove. Barem sam se prošle godine nakupovao knjiga, ove ću godine usporiti s tim i pročitati nešto od toga svega. A i nemam kamo s njima više, lol. Nekih otprije bih se mogao i riješiti, pokloniti nekom.

Trenutno pomalo čitam Fragmente ljubavnog diskursa koje je napisao Roland Barthes. S obzirom da je on bio teoretičar književnosti i filozof koji se uglavnom bavio semiotikom, egzistencijalističkim i (post)strukturalističkim temama na akademskoj razini, ova knjiga je pomalo neobična za njega. Sastoji se od cijelog niza vrlo kratkih eseja u kojem piše o raznim pojmovima vezanim uz ljubav poput odsutnosti, nedostajanja, idealiziranja i slično. Pojmovi su poredani abecednim redom jer ih sve smatra jednako važnima i pomalo su skoro pa utopijski. Vrlo mi je zanimljivo čitati ogoljene i duboke intimne misli osobe koju obično susrećem u stručnim i istraživačkim tekstovima.

Anotacija
Jezik koji koristimo kada smo zaljubljeni nije jezik kojim inače pričamo u svakodnevnom životu, jer se odnosi na nas i našu zamišljenu ljubav. To je jezik usamljenosti, mitologije, ili kako to Barthes naziva 'image repertoire'. U knjizi će uživati dvije grupe čitatelja: oni koji su bili zaljubljeni (ili su samo mislili da su bili zaljubljeni, što je ista stvar) i oni koji nikad nisu bili zaljubljeni (ili su samo mislili da nisu bili zaljubljeni, što je ista stvar). Ova knjiga se može smatrati u svojoj nezaustavljivoj potrazi za autoritetima i primjerima, koji idu od Nietzschea do Zena, od Ruysbroeka do Debussyja, enciklopedijom pozitivnog ljubavnog diskursa.

A i nemam kamo s njima više, lol. Nekih otprije bih se mogao i riješiti, pokloniti nekom.

:eek:

Uvijek se ima kamo s knjigama. Meni neke knjige doslovno stoje na SANJKAMA usred dnevnog boravka. :D

Ali ako budeš poklanjao, javi se. :zubo:

Odgulila sam Ljubav u doba kolere. Bas sam na Forumu napisala komentar danas.

Kuzim zakaj ju ljudi vole, ali jedan od glavnih kriterija ljubavnih knjiga je da li bi se voljela naci u njihovim cipelama.

U ovima ne bi. Knjiga je solidna četvorka, ali nije mi ostavila onaj wow efekt.

Danas krecem s Gabrielle Zevin: Tomorrow, tomorrow, tomorrow

Ja jos nisam probala audio knjige - uvijek sam imala dojam da se necu moći “uživiti” u njih. Vidim da se i preko eZakija moze posuditi. Mogla bi probati.

Meni su super, ali, ne mogu sjesti i slusati knjigu, moram jos nesto uz slusanje raditi da bi se mogla koncentrirati.
Tako slusam dok hodam, perem sude, perem kupaonu, nekad i dok vozim.

Moram imati tako neki fizicki monoton posao uz slusanje, u protivnom mi misli odlutaju.

Fotke ne mogu uredivati uz knjige, ili fotkati, jer onda zaboravim slusati.:D

Odgulila sam Ljubav u doba kolere. Bas sam na Forumu napisala komentar danas.

Kuzim zakaj ju ljudi vole, ali jedan od glavnih kriterija ljubavnih knjiga je da li bi se voljela naci u njihovim cipelama.

U ovima ne bi. Knjiga je solidna četvorka, ali nije mi ostavila onaj wow efekt.

Nisu sve dobre ljubavne priče - sretne priče. :)

Nisu sve dobre ljubavne priče - sretne priče. :)
Jesi to tiiii 🥹

Ma znam da nisu, ali baš ono kaj sam tam napisala, previše mi tu ima nekih zamuljanih dijelova. Vjerojatno da sam ju pričitala prije 10g ne bi isto mislila. Obično reflektiramo i neka svoja životna iskustva u ono šta čitamo. Barem sam ja takva.

Jesi to tiiii 🥹

Ma znam da nisu, ali baš ono kaj sam tam napisala, previše mi tu ima nekih zamuljanih dijelova. Vjerojatno da sam ju pričitala prije 10g ne bi isto mislila. Obično reflektiramo i neka svoja životna iskustva u ono šta čitamo. Barem sam ja takva.

Da :) Baš sam se pitala što te nešto nema, gdje si, a sad vidim. :D

Istina, meni se u nekim dijelovima činila dosta realna (recimo, prikaz dugotrajnog braka i nekakvih faza u njemu; pa ta neka zaljubljenost u mladosti koja je potrajala cijeli život...), bar po primjerima koje vidim oko sebe, ali neki dijelovi su mi ono malo upitni (npr. koliko je on imao ljubavnica, dal su žene stvarno toliko sklone tome). Ali nisam bila sigurna, mislila sam da što ja znam o tome. 😬 Vjerojatno je dosta zamuljano, samo on ima neki uvjerljivi stil pisanja i sve lijepo objasni u detalje, pa me to malo pomutilo. :)

Da :) Baš sam se pitala što te nešto nema, gdje si, a sad vidim. :D

Istina, meni se u nekim dijelovima činila dosta realna (recimo, prikaz dugotrajnog braka i nekakvih faza u njemu; pa ta neka zaljubljenost u mladosti koja je potrajala cijeli život...), bar po primjerima koje vidim oko sebe, ali neki dijelovi su mi ono malo upitni (npr. koliko je on imao ljubavnica, dal su žene stvarno toliko sklone tome). Ali nisam bila sigurna, mislila sam da što ja znam o tome. 😬 Vjerojatno je dosta zamuljano, samo on ima neki uvjerljivi stil pisanja i sve lijepo objasni u detalje, pa me to malo pomutilo. :)
A trebalo mi je malo odmaka 🥹

E pa baš to što si napisala - tu veliku ljubav mi okaljava tih gro upitnika. Ok, znam da je ljubav nesavršena (kako i treba biti) - ali kako bi to tolstojevski rekla - neke su ipak nesavršenije od drugih 😁

Ja jos nisam probala audio knjige - uvijek sam imala dojam da se necu moći “uživiti” u njih. Vidim da se i preko eZakija moze posuditi. Mogla bi probati.
Super su. Ja sam pretplaćen na Audible, a eZaki je fenomenalan. Materinji je ipak materinji. Na žalost, imaju tek stotinjak knjiga, i sve što sam preslušao je doslovno bio doživljaj uživanja u čitanju. Sve lektire bi trebali prebaciti u to, klinci bi čitali, tj. slušali mnogo više. U gimnaziji sam propustio Zločin i kaznu. Nedavno sam ju preslušao u tri dana, a audio traje 24 sata, bio je to bindž reading. :) Ostajao sam budan po noći. Imaju i Sapiens - Kratka povijest čovječanstva. Preslušao sam i Pavičića - Knjiga o jugu, Tea Tulić - Strvinari starog kova, dobra preporuka Kluba čitatelja HRT-a...

Zadnje uređivanje:
Meni su super, ali, ne mogu sjesti i slusati knjigu, moram jos nesto uz slusanje raditi da bi se mogla koncentrirati.
Tako slusam dok hodam, perem sude, perem kupaonu, nekad i dok vozim.
Ja slušam dok šećem, osim ako je baš napeto ko Zločin i kazna. :) Kad imam neuobičajeno veliki prosjek broja koraka znači da sam puno slušao. :) Sad je katastrofalan zrak vani i slabo čitam ovaj mjesec. ☹️

Kakav je prijevod tj nacin citanja? Ispada ko kak ceska sinkronizacija filmova il se uzive u prijevod? Jednom sam isao slusat nas prijevod i bilo je uf, monotono..nije mi pasalo bas.
(naravno ovdje pitam za nas prijevod ne strani)

Meni su sve spomenute knjige bile jako dobro čitane. Strvinare starog kova baš fino čita Lucija Šerbedžija. Počeo sam slušati Sarajevski Marlboro kojeg čita Mustafa Nadarević i mislio sam to bi moglo biti dobro, no nije mi sjelo, no ništa strašno, treba se priviknuti. Ostali su mi svi jako dobri. Ne ko Česi, prije ko naše dobre sinhronizacije crtića. :) Preslušao sam i knjigu Aleksandra Stankovića - Depra koju on sam čita i to mi je najslabije čitanje.

Kod mene po običaju nešto s rubaIMG_20250110_172448.jpg
Nakon dosta godina što sam pročitala Raymond Moodya vidim da se ništa nije promijenilo u doživljaju tog čuvenog iskustva života nakon smrti. Sad preostaje samo čekati za potpuni dojam 👻

Pa ovaj eZaki svake prestupne “nabavi” E-knjige. Ne kuzim da je tonu današnje vrijeme takav problem 🙄

Back