Novi stadion u Maksimiru - 35.000 mjesta i 175 milijuna eura

Sneeweis

Active member
Član od
19 velj 2025
Poruka
588
Danas je u maksimirskom Plavom salonu predstavljen projekt novog stadiona u Maksimiru. Najvaznije tocke su:

• 35.000 sjedacih mjesta
  • zavrsetak izgradnje 2029.
  • cijena oko 175 milijuna € (predvidja se i do 200 mil €)
  • investitori: Grad Zagreb i Vlada RH, odustalo se od JPP-a
  • Dinamo 2026. seli na obnovljenu Kranjcevicevu

Da se mene pita, obzirom na katastrofalnu infrastrukturu u Hrvatskoj, za te novce moglo se napraviti 2 manja tipa Osijkovog i vjerojatno jos 2-3 jos manja tipa Dugopolje ili Bjelovar stadiona diljem Hrvatske i napraviti infrastrukturu za HNL koja barem na nesto lici, obzirom da ce Dinamo igrati u Kranjcevicevoj. Al mene se ne pita, srecom 😁

Meni je to sasvim ok, pozdravljam. Mora Zagreb imati stadion. Sad će imati čak dva. :) Malo me Plenković čudi da su ušli u to sad prije lokalnih izbora kad će od toga najviše profitirati Tomašević. Lijepo od njega. Uglavnom, sve lijepo i krasno. Kak to može bit? :oops:

175 milijuna za stadion? Najskuplji stadion u regiji koštao je ne više od sto milijuna eura, što ga u startu čini najskupljim projektom. Vrijed li to zaista toliko? (Nacional)

Da se mene pita, za tu cijenu očekujemo da stadion ne samo stoji, nego i igra. Ako već bude najskuplji, neka barem ima grijana sjedala i WiFi koji ne puca kad Dinamo zabije gol.

Zagreb treba imat pristojan-kvalitetan-vrhunski ili kako god stadion i tu nema neke prevelike dileme. Pitanje je nešto drugo jer iz uvodnog posta-linka spominje se 175 milj eura a tu nema vrijednost zemljišta koja je mijenjana sa KC, nema troškova rušenja, nema troškova projektiranja, nema PDV-a i nema kolika bi bila cijena obnove Kranjčevićeve. Naravno zaboravila se i sumanuta količina novca ulupana u Maksimir prethodnih desetljeća koja po nekim procijena iznosi preko 100 milj eura. Jako smo blizu 400 milj eura.

A i gdje je tu Dinamo?? Oni će ni krivi ni dužni kao udruga građana dobit kompletno novo stadionsko zdanje sa popratnim sadržajima na korištenje. OK netko će napisat da će Dinamo održavat stadion ali ne na kakav način jer jedno je investicijsko održavanje a drugo je održavanje iz prihoda koje će ostvarivat na osnovu poslovnih prostora stadiona.

I ponovit ću Zagreb mora imat top stadion ali može li to ipak malo pametnije? Naravno da će se javit Rijeka i tražit da se i njima obnovi Kantrida kao i Split za Poljud. Doduše mi imamo slične ideje napravit novi na Brodaricu a obnovit Poljud a nitko živ nemam pojma koliko bi to moglo koštat.

Evo Goran Vojković na Indexu postavlja pitanje - Zašto bi porezni obveznici plaćali novi Dinamov stadion?

Kaže gradonačelnik Tomašević: "Ovaj projekt mi je jako bitan kao navijaču, građaninu i gradonačelniku. (…)

Onda nastavlja s najvažnijim: "Vlada i Grad su se dogovorili da financiraju javnim novcem i 50-50 kao partneri, razmatrali smo razne opcije. Grad je naručio studiju koja je pokazala da privatna komercijalna investicija ne bi bila u interesu grada. Kad bismo stavili 40 tisuća komercijalnih kvadrata, vidjeli smo da bi povrat investicije bio tek nakon 40, 50 godina... Kad smo gledali opcije javno-privatnog partnerstva, vlada i mi vidjeli smo da ni to nije najbolje rješenje".

Savršeno! Veliki politički protivnici, veliki suparnici, HDZ i Možemo, Plenković i Tomašević su se savršeno razumjeli i sporazumjeli kada je u pitanju trošenje tuđeg novca, dakle trošenje novca hrvatskih građana prikupljenog porezom.

Nećemo nikakve privatnike (fuj, kapitalizam!), nećemo javno-privatno partnerstvo (tu je tek fuj, fuj, fuj!). Nego uzmi iz proračuna, što gradskog, što državnog. Pravi socijalizam! Rekao bi narodni pjesnik: "Pola pije, pola Šarcu daje, pola Grad, a pola Država daje!" Index

Meni, kao Zagrepčaninu, je to na prvu bilo ok, konačno ćemo imati pristojan stadion, ali mi je onda netko iz drugog grada rekao da to nije u redu da i ona plaća za Dinamov stadion. I tek tad mi je sjevnulo da ima pravo. Ima li tu općeg društvenog, državnog interesa, ne samo gradskog?

Usput, da li znate da je Vojković nekad bio moderator Prava (Vojky) na Forum.hr :)
Sad tek vidim da je punker stavio isti članak. :oops:

Meni, kao Zagrepčaninu, je to na prvu bilo ok, konačno ćemo imati pristojan stadion, ali mi je onda netko iz drugog grada rekao da to nije u redu da i ona plaća za Dinamov stadion.
Tom logikom bi i neki Svabo ili Portugalac mogao reci da to nije u redu, jer i on preko EU fondova isto placa Zagrebu stadion (ako ce se koristiti). Ako je nesto od nacionalnog interesa, onda se ukljucuje i drzavni budzet. Igra i RK Zagreb u Areni, a isto je gradjeno novcem iz drzavnog proracuna.

I tako, dok obični smrtnici love akcije u Lidlu i gase grijanje prije nego im stigne račun, Tomašević i Plenković složno zaključuju da privatni investitori nemaju interesa – jer, zamisli, ne žele baciti milijune u projekt koji se isplaćuje tek za pola stoljeća. Suludo! Bolje je da to odrade građani, oni ionako nisu pitali koliko košta.

A ono s "javno-privatnim partnerstvom" zvuči kao da su dva dana u nesanici pokušavali naći neku opciju u kojoj bi netko drugi nešto platio, ali su na kraju shvatili da je najbolje rješenje staro, provjereno – "država i grad će financirati". Ukratko, socijalizam, ali samo kada su stadioni u pitanju, ne i, recimo, cijene stanova.

Da citiram drevnog filozofa budžetskog trošenja: "Pola pije, pola Šarcu daje, pola Grad, pola Država daje – ali sve na račun naroda, koji ionako ne zna kud mu odlaze pare!"

zahtjevi od bojsa

pa sad, ako moze mujo mozemo i mi trazit zahtjeve.... Snee pise zahtjeve i salji odma :kava:

zaboravili na kljucno pitanje...koliko bi dugo opstao takav stadion...kad krene makljaza :kokice:

Back