Moralna i kaznena odgovornost plastičnih kirurga: Etika u službi zdravlja

Jadzia Dax

Member
Član od
19 velj 2025
Poruka
123
Plastična kirurgija je sve više zastupljena u svakodnevnom životu, a kao specijalizacija unutar medicinske struke, nosi sa sobom značajne etičke i pravne izazove. Dok plastični kirurzi igraju ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete života pacijenata kroz rekonstrukcijske i estetske zahvate, postavlja se pitanje njihove moralne i kaznene odgovornosti.
Budući da su plastični kirurzi također doktori, pretpostavljam da su i oni položili Hipokratovu zakletvu i imaju moralnu odgovornost prema pacijentima, odnosno da djeluju u najboljem interesu svojih pacijenta.
S obzirom na sve plastic surgery katastrofe, očito je da plastični kiruzi ne rade u najboljem interesu svojih pacijenata nego u najboljem interesu svojeg novčanika.
Mislite li da bi trebale biti strožne kazne i kontrole rada plastičnjaka, ili odgovornost i posljedice snose samo pacijenti u smislu: sam pao, sam se ubio?
Nedavno sam čitala članak o ženskoj koja si je dala odstraniti vrh nosa. Znači postoji kirurg koji je na tu njenu ideju rekao može i odrezal joj vrh nosa.
Kako stati na kraj takvoj praksi gdje se odrađuje sve što pacijent zaželi, i treba li uopće? Mišljenja?

Nešto što je trebalo na human način pomoći žrtvama raznih teških povreda, ljudi su našli načina iskoristiti u već bolesne svrhe.
Nip/tuck ako je tko gledao je već star u odnosu na to koliko je situacija uznapredovala.
Ne vidim načina da se to popravi, jer bih ja sve te ljude, zdrave, prave i normalne, koji idu pod nož izgleda radi, poslala psihijatru i vjerojatno nakon dobrog liječenja skužili bi da to nije to.
Na neki način je to jedna od besmislenih verzija ljudskog izigravanja Boga, na koju se postupno navikavamo.

Gle ovo. Pa to bi trebalo biti kazneno djelo, lik joj je odstranio vrh nosa 😩Ugrožava joj zdravlje takav zahvat, od mogućih infekcija pa do toga kak će kad se prehladi i krenu joj sline iz nosa :eek:
Meni je ovo doslovno u rangu sakaćenja i fkt ne kužim kak se to može legalno izvoditi i to od strane dr.

Ja ne znam, ja sam sebi jako lepi, i ne bi si dopustil da mi se unistava moja lepa bejbi facica ni pod koju cijenu

Plastična kirurgija je samo dio problema...mislin da je moralnost u svijetu medicine sve nekako, lelujaviji pojam. Na ono pitanje "što je sveto", razni argumenti su bitniji od samog odgovora. Na kraju je bitno samo jedno, imati novac ili , zaraditi novac i ne baš prečesto ubiti pacijenta.
Mene je ohladilo gledanje dokumentarca u kom jedan par naručuje si dijete. U toj medicinskoj ustanovi, lijepo su dobili katalog, biraju surogat majku, biraju koliko bi da im se napravi potomaka, kog spola, čak i boju očiju.
I vještačka oplodnja je počela kao i plastična, ajde da se pomogne tim nekima...sada je to sve industrija.

Nemam sad volje tražiti, ali...
Nije li etički dio estetske kirurgije nekada prije davao naglasak na procjeni psihičkog stanja pacijenta? Kirurg kroz intervju s pacijentom vidi kakve su njegove želje i potrebe pa u skladu s tim prihvati ili odbije pacijenta. Negdje u podsvijesti mi je ostala ta informacija iz vremena kad su zapravo ti estetski zahvati krenuli za širu populaciju.

Nemam sad volje tražiti, ali...
Nije li etički dio estetske kirurgije nekada prije davao naglasak na procjeni psihičkog stanja pacijenta? Kirurg kroz intervju s pacijentom vidi kakve su njegove želje i potrebe pa u skladu s tim prihvati ili odbije pacijenta. Negdje u podsvijesti mi je ostala ta informacija iz vremena kad su zapravo ti estetski zahvati krenuli za širu populaciju.
Mislim da da, ali očito više toga nema. Znači, doslovno mogu otići i zatražiti da mi odrežu srednji prst i našiju mi ga na čelo jer se osjećam kak unicorn, i kirurg će to napraviti, bez ikakvih posljedica za svoju licencu, bez ikakve moralne i kaznene odgovornosti :hail:

Mene iskreno zanima kamo će nas na kraju ovo sve dovesti. Čini se da smo kao civilizacija dosegli neke nove oblike ovisnosti, a srozali svoju psihu. Vjerojatno nikad ranjiviji nismo bili, a sve pod krinkom da smo ljepši i zgodniji nego ikad.
Promatrajući one koji ne prihvaćaju sebe, svoju fizičku datost, već je modifikaciraju prema nekim zadanim modelima, kriterijima (upitne estetske vrijednosti), zapitam se kako prihvaćaju svoju djecu. Ne možemo pobjeći od svojih gena, obilježja svojih predaka. Kako prihvatiš svoje dijete koje nosi sve ono od čega si ti pobjeglo?
Onda shvatim da ne prihvate. I djecu šalju pod nož. Žalosno.

Općenito mi je koma u što se društvo pretvorilo i sve bi ja to pozatvarala i strpala u zatvor. Za ovakve slučajeve koji nemaju veze sa zdravom pameti.

Mene iskreno zanima kamo će nas na kraju ovo sve dovesti. Čini se da smo kao civilizacija dosegli neke nove oblike ovisnosti, a srozali svoju psihu. Vjerojatno nikad ranjiviji nismo bili, a sve pod krinkom da smo ljepši i zgodniji nego ikad.
Promatrajući one koji ne prihvaćaju sebe, svoju fizičku datost, već je modifikaciraju prema nekim zadanim modelima, kriterijima (upitne estetske vrijednosti), zapitam se kako prihvaćaju svoju djecu. Ne možemo pobjeći od svojih gena, obilježja svojih predaka. Kako prihvatiš svoje dijete koje nosi sve ono od čega si ti pobjeglo?
Onda shvatim da ne prihvate. I djecu šalju pod nož. Žalosno.
Nedavno sam čitala članak o bolnici, pedijatrijskoj u Adelaidi, di je prijavljeno trenutno oko 50 pacijenata do starosti 6 god zbog promjene spola...u principu pedijatrijska klinika uz ostalo mora ponuditi i taj tretman da bi ostala konkurentna, pa to nije niti jedina te vrste , niti sa sličnom ponudom. Tvrde naime, da sam zahvat operativni ipak rade oko 16-te godine, dok je ovo vrijeme idealno da se zaopočne sa pripremama...

Čitala sam o tome, Cat.
Pravdaju da preobrazba bude "učinkovitija" ako se blokira ulazak u pubertet i ranije krene s uzimanjem hormona spola u koji se želi promijeniti. Jedan podatak mi je bio zanimljiv (Izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova 2023.), da u Hrvatskoj više žene traže promjenu spola od muškaraca.

Nego da se vratim na temu. Shvaćam poletnost za novcem, ali ne shvaćam da si odlučio taj novac uzimati gazeći baš sve etičke norme, moral i pri tom ugrožavati nečije zdravlje.

Attachments

• IMG_20250311_130057.jpg
    IMG_20250311_130057.jpg
    32,9 KB · čitanja: 3
Pazi Wido, onaj svijet u kom djeca više nisu sveta, nije svijet u kom nas išta može iznenaditi. Šta bi reka Ivan K, ukratko, jbs takav svijet. A posebno liječnika koji može iskoristiti svoje znanje i zvanje za takvo nešta.

Kako stvari stoje, u ovom dobu ništa nije sveto. Ne znam kako smo do toga kao društvo došli, ali jesmo.

Kako stvari stoje, u ovom dobu ništa nije sveto. Ne znam kako smo do toga kao društvo došli, ali jesmo.
Kak prilika stvara lopova, tak i uvom slucaju stvara moralnu devijaciju ili narusavanje drustvene norme. Mislim da je to proces koji je prilicno prirodan u razvoju covjecanstva. Ne ulazim u raspravu oko etike navedenoga, vec dodajem opasku oko toga kak smo dosli do te tocke.

Karikiram, ali primjer - da sutra mozemo dodavati repove na tijelo da izgledaju prirodno, naslo bi se ljudi kojima bi to bila fora i radili bi si to. Kad nastane enabler, onda se stvari mogu mijenjati

Shvaćam o čemu pričaš, ali mene to tvoje više vuče na nečiju individualnost, potrebu biti drugačiji. Sjećam se da sam kao dijete prije 30 godina gledala na njemačkom RTL-u ljude koji su postali "tigrovi", "mačke", tetovažama i implantatima. Ljudi su od davnina imali potrebu za nekim ukrašavanjem. Ali kad pogledaš razloge danas i nekad, čini mi se da su uvelike različiti.
Potreba da želiš svojim fizičkim obilježjima izraziti svoju individualnost ili pak označiti pripadnost nekoj grupi, nije isto kao i unutarnje nezadovoljstvo, strah od starosti koje ideš "liječiti" etsteskim zahvatima.
Mi smo zadnjih desetljeća postali klonovi jedni drugih. Očito uvod u eru androida/ginoida.

...da. Pitanje je zapravo zašto ljudi radije idu za lošim, i glupim, nego za dobrim i pametnim.
Dok ono drugo, ljudi koji su koristili te trendove uvijek su bili i bit će. Sad, došli smo i do toga da su sve profesije zapravo samo poslovi, nema ono, životni pozivi, nešto što se radi iz ljubavi i ideala, već se živi, radi i sve za novac. U tom krugu etika nije imala šanse.

Potreba da želiš svojim fizičkim obilježjima izraziti svoju individualnost ili pak označiti pripadnost nekoj grupi, nije isto kao i unutarnje nezadovoljstvo, strah od starosti koje ideš "liječiti" etsteskim zahvatima.
Cuj, zivimo u vremenu u kojem (srecom) imamo previse vremena i jos vise mogucnosti razmisljati o otklanjanju svojih unutarnjih nezadovoljstava ili boriti se sa starenjem, nego trositi vrijeme na puko prezivljavanje ili stvaranje hrane da ne umremo od gladi. Velim, to je drustvena evolucija, ja ko pozitivac mogu reci - bolje da su nam to problemi, nego glad, kuga, rat ili nesto slicno, cime je obilovala do ne tako davna povijest...
...da. Pitanje je zapravo zašto ljudi radije idu za lošim, i glupim, nego za dobrim i pametnim.
Dok ono drugo, ljudi koji su koristili te trendove uvijek su bili i bit će. Sad, došli smo i do toga da su sve profesije zapravo samo poslovi, nema ono, životni pozivi, nešto što se radi iz ljubavi i ideala, već se živi, radi i sve za novac. U tom krugu etika nije imala šanse.
"Dobro i pametno" je drustvena norma. Lose i glupo je otklon ili "shift" od drustvene norme, koji moze postati nova drustvena norma. Sve je to normalno, i nije sokantno. Ko i rock revolucija 60-ih koja je sokirala sve osim mladih koji su uzivali u tome. Ko i cajke koje dominiraju nasom scenom, i nemremo se jos naviknuti na to da ce nam kcer radije slusati Aleksandru Prijovic nego Parni Valjak ili Daleku obalu...

Vidiš Snee, ja vidim samo porast anksioznosti i depresije. Očito je da iz različitih kutova promatramo stanje. Ti ćeš vidjeti mladu curu ili momka koji je eto iskoristio priliku da uljepša nešto na sebi, a ja vidim tugu njihove nutrine bez obzira na svu ljepotu njihove vanjštine. Oni tu svoju tugu nastavljaju tješiti daljnjim zahvatima. Hoće li je utješiti?

Back