Mogao si ga posuditi ovima u Artemis 2 raketi. Oni imaju Nikon D5, 10 godina stari DSLR. Mislim svaka čast modelu, ali čovjek bi očekivao da će nositi sa sobom nešto super super što ne možeš kupiti na Njuškalu za 1.500 €.
Artemis II's Hello, World is the first human photo of Earth as a sphere since 1972. We compare it to the Blue Marble — and the cameras behind both shots.
Da, fascinantno. Naišao i na postavke koje su koristili. No, mislim da odabir D5 nije slučajan, zbog svoje robustnosti i izdržljivosti na niskim temperaturama. A i 1/4 shutter speed? Bez stativa tamo gdje ni nema gravitacije? To je stabilizacija.
A i sad pitao malo gpt-a, kaže da su mirrorless senzori osjetljiviji na kozmička zračenja, koje su zapravo najveći problem u cijeloj toj priči. Da su me zvali, rado bih se odazvao. Ali riskirati opremu zbog putovanja oko Mjeseca? Hmmm...
Da, to je posebna priča. Nikon D5 je poznat po glatkom šumu tako da može biti visoki ISO... no, sve su fotke obrađene u Lightroomu prije nego što su objavljene, pretpostavljam na Zemlji (još da se astronauti i time bave gore , vidi na linku koji je Anderlon stavio), tako da vjerojatno ovo nije original. PetaPixel