Komentari Vijesti

Anderlon

Administrator
Član od
8 velj 2020
Poruka
492
Ovdje su Vijesti. A ovdje možete komentirati ono što vam se čini zanimljivo, samo navalite. Ako krene diskusija izdvojiti će se u zasebnu temu.

Ovo se naoko čini kao bezvezna vijest.

Ali tema domova kulture mi je fascinantna. Svaka gradska četvrt bi trebala imati dom kulture sa kulturnim sadržajem i biti centar kulture u kvartu. Kako to danas funkcionira, imate li dom kulture u svom kvartu, dešava li se nešto u njima?

Meni je najbliži Kulturni centar Travno, ali nisam bio godinama tamo. To je prostor koji je bolji od recimo KIC-a na Cvjetnom, koji međutim ima neusporedivo bolji program. Ako je neko kazalište to je obično nešto dosadno amaterski ili za dječicu, a dvorana je odlična. Ispod Mamutice je koja bi sama trebala publikom ispuniti svaki događaj. Tko vodi domove kulture i zašto su neki tako dosadni? Ili je to samo moj dojam.

Crkvu ima svaki kvart.

Ovaj dom kulture na Peščenici mi je ostao u sjećanju da su znali prikazivati neke rijetke i kultne filmove i imati baš dobar program.

Imamo i mi mjesni Dom kulture koji su tako preimenovali iz Društvenog doma. Iako ima dvostruku funkciju. Društveni dom je za sve vrste zabava i druženja, može se unajmiti (tamo su moji imali svatove), a još je 80-ih bilo puno življe nego danas. Do sredine 90-ih, ako ne i kasnije smo imali i kino. Danas se i dalje može unajmiti, zadnje smo (mi osobno) imali after od bratovih svatova, ali uglavnom se koristi za školske priredbe i druga događanja, skupove udruga.

Koliko to u tim manjim sredinama zna biti živahna, pokazao je i Krsto Papić u kratkom dokumentarcu Mala seoska priredba (1971).

Dobro, tu je glavna tema taj ironičan obrat kada ruralna kultura oponaša urbanu. Imaš i seoski izbor za miss, a tu su i pravi rock bendovi. Jedno selo ih je imalo nekoliko, i svi su svirali. A ja mislio da se furale samo tamburice i folklor, narodne nošnje...

Back