Za ovakav tip fotki i nije potrebno, jer nitko nije posebno izdvojen. Svi su u javnom prostoru, na ulici. Ovakva fotka ukratko nije utuživa niti na bilokoji drugi način problematična za nečiju privatnost.
Što se tiče stavljanja fotki nekog javno, pa i ovdje na forumu, ovisi o više stvari. Fotograf kao autor fotki smije svoje fotke stavljati ako to nije drugačije dogovoreno ili čak potpisano ugovorom s drugom osobom. Usmeni je dogovor, naravno, stvar poštenja.
Evo recimo
ovaj članak. Da ova djevojka ne želi da fotke budu na indexu, index bi mogao lako popušiti tužbu. Međutim, to index vjerojatno zna, a dotična djevojka je iste fotke iskoristila za svoj instagram, dobila je odmah i lijepu reklamu, a kao slučajno se prošetala gradskom špicom. Je li dogovoreno ili se fotograf slučajno našao na tom mjestu, možemo samo nagađati (moguće je oboje, iako dotična pozira i profesionalno, tako da ne bi čudilo da je dogovoreno).
Hoću reći, ovo nikako ne može spadati pod uličnu fotografiju i da se takve fotke stavljaju na internet bez pristanka fotografirane osobe je utuživo.
Okolnosti fotografije mogu biti problematične, možda se naziš na mjestu na kojem se ne bi trebao nalaziti ili u društvu nekog sa kime ne bi smio biti viđen. Ili jednostavno zato jer misliš da te fotografija ne predstavlja u svjetlu u kakvom želiš biti viđen.
E sad, ovo su pak specifične situacije. Ako se netko u javnosti nađe s osobom s kojom se ne bi trebao ili na mjestu gdje ne bi trebao, to je na odgovornosti te osobe, a ne fotografa.
Jednom sam fotkao neki događaj u nekom klubu, pa mi je jedna osoba, kad me vidjela s fotićem, došla do mene da me zamoli da ne fotkam njega i još par prijatelja jer bi mogli biti u problemu (radilo se o nekim sportašima koji su se htjeli malo zabaviti nakon utakmice, iako im je trening režim malo stroži, pa sve rade incognito). I to je ok, jer je na meni da to uvažim, ali nakon što imam u vidu te informacije.
Mislim da tu ne možeš bit kazneno odgovoran, ali bi mogao pokupit batine ako se netko zainati.